La Min-sú de Terrasson

retreat, reflect, refresh

Our facilities.

L
a Min-sú de Terrasson is housed in a heritage building in the protected historical zone of Terrasson, restored and upgraded by Joost and Sze over a long renovation year.

Its history can be traced to the 1830s when the 'new bridge' of Terrasson was build and a number of 'maison bourgeoise', with their typical straight forward and functional architecture, adopted to local materials and know-how, were constructed.

cave art
En-suite bedrooms

Four bedrooms with private baths provide you comfort and privacy. We have two double rooms each with a double bed and two twin rooms each with two single beds. Rooms at the back feature the woodframed wall, front rooms feature 'en pierre' walls and windows.

cave art
Kitchen, dining, living and reading rooms

These common spaces provide spacious old world charm to relax, chat or exchange information. Though free wifi is provided we encourage you to go 'off-screen' in front of the fireplace.

cave art
Garden

Our back garden provides a shady deck to enjoy the outside air, fresh herbs and vegetables for sharing with our guests. The garden also houses the bike-shed where guests can stall or borrow a bike.

cave art
Studio space

The top floor is available for dance/movement practice under professional guidance to let you to experience the fun in free expression in dance (creative body & mind connection) as well as learning the basic skills of anatomical stretching and relaxation.


The 'maison bourgeoise'.
Our building has a large number of typical 'bourgoise' features including the cornice (1), lintels (2), skylight (3), wooden split door (4), high windows with 'persienne' (5) and standard shutters (6), two large chimneys built of brick (7), as well as practical access to the basement (or cave) for coal and grapes (8), and a ring to strap your horse (9).

  • (Read more...)

  • Typical in the area is the curving 'perigord roof' with its changing angle made of slate from the neighboring Correze, walls 'en pierre' built with local natural stone/rock. The back of the house was constructed using a wooden frame of wooden beams re-used from an earlier construction.

    One of the spectacular features of the house is its 'charpenterie'; the wood work that supports the roof. The double A-frame and a spider-like construction accommodating the different roof planes give the studio its 'barn look'.

    Not a nail or screw was used, the whole construction kept together by its angles and pen-joints, probably first built on the ground, then taken apart and re-assembled on top of the building (as some remaining markings suggest).



Share this page:
Share on Facebook Share on Google+ Pinterest
landscape
5plus2hk@gmail.com

61, Avenue Charles de Gaulle 24120 Terrasson-Lavilledieu France


Copyright © 2019. 5plus2 (Hong Kong).